A
(2020·广州综合检测二)Mary went through a personal experience 40 years ago that changed her life path and established her connection with Chinese herbal medicine.
Still childless after 13 years of marriage,Mary longed to become a mother.For years she travelled from country to country and visited top experts in the field,but without success.__1__However,her Chinese herbalist grandmother gave her hope through a herbal treatment.
After three and a half years she became pregnant.__2__The expectant mother's delight was shared by the rest of her family too.This was the point when she made up her mind to carry on her grandmother's work and devote her life to herbal medicine research,development and promotion.To this end,she invested in a large herbal garden in the suburbs of Jakarta,where more than 30,000 plants are grown.__3__
Through the application of great effort and resources over many,many years,Mary's career has developed vigorously,as has her garden.__4__When she was asked whether it was worthwhile to have devoted so much of her life to this research,she firmly responded,“What I have done is to fulfill a promise I once made.More importantly,I want to bring Chinese herbal medicine to all those in need.__5__”
A.More than 7,000 of these can be used as medicine.
B.The moment the news was confirmed,she burst into tears of happiness.
C.I believe it can help relieve pain and enable the sick to regain their hope of life.
D.Mary decided to make great contributions to the development of Chinese herbal medicine.
E.The heartbreak and disappointment was so great that she came close to giving up.
F.I'm so happy that the local people like to use Chinese herbal medicine for treatment.
G.Although she is now 80 years old,she is still committed to the study of Chinese herbal medicine.
【语篇解读】 本文主要讲述了玛丽和中草药结下不解之缘的励志故事。
1.解析:根据上文中的“Still childless after 13 years...but without success.”可推知,多年来求子无果的经历让玛丽很是伤心和失望,所以E项符合语境。E项承接上文且与空后一句形成转折。
答案:E
2.解析:根据下文中的“The expectant mother's delight was shared by the rest of her family too.”可知,通过中草药疗法,多年不孕的玛丽终于怀孕了,她喜极而泣,她的家人也分享了喜悦,所以选B。
答案:B
3.解析:根据上文中的“devote her life to herbal medicine research”及“To this end,...where more than 30,000 plants are grown.”可推知,玛丽在雅加达郊区投资了一个大草本园,那里的植物很多可以用作中草药,所以A项符合语境。
答案:A
4.解析:根据下文中的“When she was asked whether it was worthwhile to have devoted so much of her life to this research,she firmly responded,‘What I have done is to fulfill a promise I once made’”可推知,玛丽后来多年一直致力于中草药的研究工作,所以选G。
答案:G
5.解析:根据上句“More importantly,I want to bring Chinese herhal medicine to all those in need.”并结合玛丽自身的经历可知,玛丽认为中草药能帮助有需要的人,所以C项承接上文,符合语境。
答案:C