Ⅰ.阅读理解
Lemurs are cute animals that live on the island of Madagascar, the fourthlargest island in the world. Lemurs have big eyes, long noses, and long tails (except for the Indri) and live high in the trees of Madagascan forests. Lemurs are quite intelligent. They are the cousins of monkeys and look quite similar. They also swing through the trees and live in family groups.
There are different species of lemurs. Some lemurs (the Indri) sing like a whale, and some (the Sifaka) walk like a ballet dancer. Some lemurs are very small, like the Pygmy Mouse Lemur which weighs only 25—30 grams. Others, like the Indri, can weigh up to ten kilograms. Some lemurs are nocturnal,_being awake at night and sleeping during the day, and some are not nocturnal but diurnal. Generally, the smaller lemurs are nocturnal, while the bigger ones are diurnal. All the species are unique to Madagascar.
However, all of the lemurs are endangered species. Many species have already disappeared in the last few centuries. There are not many of lemurs left. People in Madagascar have been destroying the forests where lemurs live. Local people also hunt lemurs for food. Some of the local people see lemurs as bringers of bad luck, so they kill lemurs.
At the moment, there are about 85 lemur species left. But many people fear that the number of species will fall quickly. Soon there may be no lemurs left if we do not make serious efforts to protect them.
本文是一篇说明文。文章讲述的是Madagascar岛上的狐猴。
1. What are Lemurs like a lot?
A.They are like human beings because they can dance ballet.
B.They are like whales because they sing loudly in a similar way.
C.They are like mice because they are very small weighing only 25—30 grams.
D.They are like monkeys because they swing through the trees and live in family groups.
答案:D
解析:细节理解题。根据第一段最后两句“They are the cousins of monkeys and look quite similar. They also swing through the trees and live in family groups.”可知,Lemurs就像猴子,因为它们在树间荡来荡去,成群结队地生活。故选D。
2. What does the underlined word “nocturnal” mean?
A.Sleeping at night and being awake during the day.
B.Being awake at night and sleeping during the day.
C.Being awake day and night.
D.Sleeping day and night.
答案:B
解析:词义猜测题。根据第二段中being awake at night and sleeping during the day(晚上醒着,白天睡觉)可知选B。
3. What can we infer from this text?
A.Lemurs can be killed because they may bring bad luck to people in Madagascar.
B.People in Madagascar have realized they shouldn't destroy the forest where lemurs live.
C.There is a good chance that lemurs will soon be extinct if people do nothing to help them.
D.We should raise lemurs somewhere else besides Madagascar to keep them from dying out.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段最后一句“Soon there may be no lemurs left if we do not make serious efforts to protect them.”可知,如果人们不采取任何措施帮助狐猴,狐猴很有可能很快灭绝。故选C。
4. What's the best title of the text?
A.Save Madagascar's forest
B.A Good Pet Lemurs
C.People's Friends
D.Lemurs of Madagascar
答案:D
解析:标题判断题。根据第一段第一句“Lemurs are cute animals that live on the island of Madagascar, the fourthlargest island in the world.”,第二段第一句“There are different species of lemurs.”和第三段第一句“However, all of the lemurs are endangered species.”可知,本文讲述的是Madagascar岛上的狐猴。故选D。