阅读理解。
Much information can be conveyed,purely through our eyes, so the expression “eyes also talk” is often heard.
Can you recall any experience that further proves this statement?On a bus you may quickly glance at a stranger,but not make eye contact.If he senses that he is being stared at,he may feel uncomfortable.
It is the same in daily life.If you are stared at for more than necessary,you will look at yourself up and down to see if there is anything wrong with you. If nothing goes wrong,you will feel angry about other’s staring at you that way.Eyes do convey information,right?
Looking too long at someone may seem to be rude and aggressive.But things are different when it comes to staring at the opposite sex.If a man looks at a woman for more than 10 seconds and refuses to turn away his gaze(注视),his intentions are obvious.That is,he wishes to attract her attention,to make her understand that he is showing affection for her.
However,the normal eye contact for two people engaged in conversation is that the speaker will only look at the listener from time to time, in order to make sure that the listener does pay attention to what the former is speaking, to tell him that he is attentive.
If a speaker looks at you continuously when speaking,as if he tries to control you, you will feel uneasy.A poor liar usually exposes himself by looking too long at the victim, since he believes the false idea that to look straight in the eye is a sign of honest communication.
In fact, continuous eye contact happens between lovers only, who will enjoy looking at each other tenderly for a long time, to show love that words cannot express.
Evidently, eye contact should be done according to the relationship between two people and the specific situation.
【解题导语】 本文介绍了“眼睛会说话”的观点,告诉我们不同场合的眼神交流所代表的不同含义。
1.What may a person usually do on a bus?
A.Glance at a stranger with eye contact.
B.Use eyes to talk to a stranger politely.
C.Glance at a stranger without eye contact.
D.Talk to a stranger politely after a quick glance.
C 解析:细节理解题。根据第二段第二句可知,在公交车上人们可能会瞥一眼陌生人,但不会有眼神交流。故选C项。
2.What does it mean if a man looks at a woman for over 10 seconds?
A.He likes her eyes.
B.He admires her.
C.He knows her well.
D.He makes contact with her.
B 解析:细节理解题。根据第四段最后两句可知,如果一位男士盯着一位女士超过10秒,他是想吸引女士的注意力,让她知道他很倾慕她。故选B项。
3.Why is a poor liar easy to be seen through?
A.He thinks that he is honest.
B.He wants to control the victim.
C.He feels uneasy about others’ eye contact.
D.He looks straight at the victim for too long a time.
D 解析:细节理解理。根据倒数第三段最后一句可知,一个差劲的说谎者通常会因为看受害者太久而暴露自己,因为他错误地认为直视对方是诚实沟通的一个信号。故选D项。
语法填空。
Hongbao, a red envelope with small amounts of money in, is a gift that is warmly received, not only because of the money, but also because of its __1__(tradition) symbolism and best wishes for the future. This is true throughout China, __2__(especial) in the south where people regard receiving hongbao __3__an auspicious (吉祥的) beginning of the New Year.
Legend has it that a devil used to appear to harm children and the elderly. But loud noise would frighten __4__devil away, as did the color red.
Firecrackers made the noise __5__the Spring Festival couplets (对联) also helped keep him away. But firecrackers couldn't go off all day, so children and the elderly also got hongbao, red envelopes __6__(contain) money.
The tradition __7__(survive) millennia and giving hongbao to children and the elderly remains popular among Chinese people all over the world. It has also made its way into workplaces where bosses often give __8__(employ) hongbao and most recently, companies have adopted online marketing strategies __9__hongbao is distributed, hoping that companies and staff members have a good start. Giving hongbao at the beginning of the Lunar New Year __10__(mean) best wishes for the future.
1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________